Mala Kolyenin Anlamı

23-03-2022 09:57
Mala Kolyenin Anlamı
MALA KOLYENİN ANLAMI
Mala, yarı değerli taş, ağaç tohumu ya da bazı özel ağaçlardan işlenerek hazırlanmış 108 adet boncuğun aralarına düğümler atılarak dizilmesiyle oluşan bir meditasyon tesbihidir. Her düğümde malanın niyeti o taşa sabitlenir. Meditasyonda kullandığınız mantra yani olumlama cümlesini ya da nefes alış verişlerinizi rahatça takip ederek, odağınızı tutmanız için kullanılan malalar aynı zamanda hayatınızda sizi ileriye taşıyacak niyetinize uygun olarak dizilir ve bu şekilde hem niyetinizi hatırlamanız, hem de sembolleştirebilmeniz için günlük kullanıma uygun hale gelir. Boynunuzda taşıyamadığınız günlerde yatak başucuna, yastık altına, aynanızın üzerine koyabilirsiniz.
1   (Birlik): tüm canlıların, doğanın, evrenin, kozmosun bir ve bütün olma hali. Mutlak biçimde hiçbir ayrım ve ayrılık olmaması.
0  (Hiçlik): Hem biricikliğimizi ve yıldız tozu olduğumuzu, hem de bu koca evrendeki minicikliğimiz, hiçliğimiz. Mevlana’nın da sıklıkla bahsettiği hiç olma, hiçlik hali.
8  (Sonsuzluk): Ruhun ve evrenin sonsuzluğu. Ne olasılıkların, ne de mucizelerin bir başlangıç ve bitiş noktası olmaması. 
Bu aynı zamanda 108 Niyettaşı’nın logosunun arkasındaki ilham.
108’in ruhsal tamamlanmayı ifade etmesi. Bu sebeple malalar, güneşi selamlama ritüelleri, nefes döngüleri 108 etrafında şekilleniyor.       
Bazı Budist tapınaklarında aydınlamaya giden yolun simgesi olarak 108 basamak bulunuyor.
Kalp Çakrasından tam 108 tane enerji çizgisi çıktığı inanışı
Bazı öğretilerin söylediğimiz mantraların ya da olumlama cümlelerinin 108 defa tekrar edildiğinde bilinç altı tarafından algılandığını söylemesi
Sanksrit alfabesindeki 54 dişi, 54 erkek harfin toplamda 108 harften bir bütün oluşturması  
Meditasyon yaparken mala üzerindeki boncukları saymanın çok kuralı, kitabı, kanunu olmasa da ufak tefek incelikleri oluyor.
MALA TESBİHİN KULLANIMI 
Malanızın özellikle her iki taraftan bakıldığında 27. taşını farklı seçmeye ve meditasyon esnasında nerede olduğunuzu size nazikçe hatırlatması için bu şekilde bir işaretleme yapmaya dikkat ediyoruz. Bazen bu taş küçük, bazen büyük olabiliyor. Küçük olduğunda genelde iki 27.rakamının arasında bir ufak ayraç gibi konumlandırıyoruz. Malanızı ilk defa elinize alıp, bağ kurmaya başladığınızda taşlarını sayıp, bu temsiliyeti farketmeniz meditasyon pratiğiniz için de çok kolaylaştırıcı olacaktır. 
Meditasyona başlarken malayı orta parmağımız üzerine yerleştirip, baş parmağımız ile boncukları kaydırarak mantra ve nefesimizi takip edebiliriz. İşaret parmağının egoyu temsil ettiğine inanıldığı ve egoyu meditasyonda dışarıda tutmayı seçtiğimiz için işaret parmağıyla malaya dokunmamak iyi bir tercih olabilir.
Meditasyon bitiminde en baştaki büyük “Guru Boncuk”a ya da sembole vardığımızda durup mantramızı, olumlamamızı içselleştirmek için bekliyoruz. Guru boncuğu avuç içerisinde tutmak, size ilham veren kişiyi hatta varsa “guru”nuzu hatırlamak, pratiğinizi ve kendiniz onurlandırmak güzel olabilir.
Meditasyon zamanları dışında malanızı boynunuzda taşırken, her temas ettiğinizde malanıza özel mantra yani olumlama cümlesini tekrar edip, içselleştirin. Bu şekilde siz ve malanız daima niyetinizi hatırlayabilir ve bu konunun hayatınızda kolaylıkla ve şifayla yaratılması için mesajınızı sıklıkla yaratıcı güçlere teslim edebilirsiniz. Boynunuzda taşıyamayıp, meditasyon pratiğinize dahil edemediğiniz günlerde ise yatak baş ucuna, yastık altına veya aynanın üzerine malanızı asabilirsiniz.
Malanızın suyla temasında dikkatli olun. Birlikte duş almayın, yüzmeyin ve terden zarar görme olasılığına karşı malanızla uyumayın. Malanızı yanınızda taşımanız gerekiyorsa beraberinde gelen bez kesesiyle taşımaya özen gösterin.
Malanızı enerjisel olarak temizlemek için aşağıdaki ritüellerden faydalanabilirsiniz.
Olur da malanız kopar, dağılır, kaybolursa artık niyetimizde epeyce yol katetmişsiniz ve malanız misyonunu doldurmuş, artık yeni niyetlere odaklanabiliriz demek.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.